Böbreklerin Görevleri
1) Sıvı dengesinin sağlanması: Besinlerle alınan su ve gıdalar bağırsaklardan emilerek kana geçerler. Vücutta oluşan fazla sıvı böbreklerden atılır. Alınan sıvıya göre böbreklerimiz oluşan idrar miktarını ayarlayarak vücudun sıvı dengesini sağlar.
2) Tuz ve mineral dengesinin sağlanması: Böbreklerimiz vücudun tuz ve mineral dengesini sağlayan ve koruyan organlardır.
3) Kan basıncının kontrolü: Kan basıncı (tansiyon) kalbin kasılmasıyla hareket eden kana, damarların yaptığı dirençtir. Kan basıncının düzenlenmesinde kalp, hormonlar, damar
sistemi ve böbrekler görevlidir. Böbrekler tansiyon düşmesi durumunda bunu algılar, su ve tuz tutulumunu sağlayarak tansiyonun normal seviyeye gelmesini sağlar.
4) Vücudumuzda oluşan atıkların atılımı: Proteinlerin, yağların ve karbonhidratların vücutta sindirilmesi sonucu oluşan atıklar kısmen böbrekler tarafından vücuttan uzaklaştırılır. Ayrıca birçok ilacın, vücutta oluşan atık ürünleri böbreklerden
süzülerek atılır.
5) Hormon Üretimi: Böbrek kan yapımını sağlayan Eritropoetin adlı hormonun en çok üretildiği organdır. Ayrıca böbrek pankreasta yapılıp, vücudun şeker düzeyini kontrol eden insülin hormonunun bertaraf edilmesini sağlar. Özellikle iskelet sistemi ve vücudun kalsiyum-fosfor dengesini sağlamakla görevli D vitamininin dönüşümünde görevlidir.
Böbrek yetmezliği geliştiğinde yukarıdaki görevler yerine getirilemez ve bunlara bağlı şikayetler ortaya çıkar.
b%C3%B6bre%C4%9Fin%20g%C3%B6revleri.png)